Wat is een sleutel-op-de-deurwoning?

22 april, 2022

Iedereen heeft al wel eens gehoord van een sleutel-op-de-deurwoning. Het bouwconcept wordt ook wel eens turnkey of sleutelklaar bouwen genoemd.

Soms wordt beweerd dat dit concept goedkoper of veiliger is. Maar hoe werkt het juist? Wat zijn de voordelen en nadelen van dit bouwconcept? Doe jij er goed aan om te kiezen voor een sleutel-op-de-deurwoning?

Wat is een sleutel-op-de-deurwoning?

Een sleutel-op-de-deurwoning werkt volgens een bouwconcept dat de stress wegneemt uit bouwen. Je werkt binnen dit systeem samen met één firma die het complete huis voor je bouwt. Aan het einde van de bouwprocedure is de woning af en instapklaar voor de koper.

Wat er exact inbegrepen is in het bouwproject, verschilt van firma tot firma. De meeste bouwbedrijven werken met diverse pakketten en budgetten waar je uit kunt kiezen voor de oplevering van jouw woning.

Wat is er inbegrepen bij een turnkey woning?

Ieder bouwbedrijf, ook NB-Projects, maakt gebruik van verschillende formules. Zo kan je voor verschillende budgetten verschillende gradaties van afwerking verkrijgen. Voor ieder budget bestaat er een formule die past bij jouw wensen en noden.

Om die reden neem je best contact met ons op om de verschillende mogelijkheden te verkennen.

Binnen het sleutel-op-de-deurconcept bieden de meeste bouwondernemingen een standaard pakket dat kan worden aangevuld met extra’s:

  • Uittekenen van de bouwplannen
  • Grondwerken
  • Metselwerken
  • Dakwerken en isolatiewerken
  • Binnen- en buitenschrijnwerk
  • Plaatsing van sanitaire voorzieningen en riolering
  • Plaatsing van elektriciteit
  • Pleisterwerken en chapewerken
  • Plaatsen van de vloer
Volledige afwerking of casco oplevering

Bij een sleutelklare woning kies je als koper zelf de graad van afwerking.

Een casco oplevering betekent dat de woning water- en winddicht wordt opgeleverd. De buitenkant van de woning is dan helemaal klaar, inclusief ramen en deuren. Je kunt in een casco woning niet meteen je intrek nemen en moet zelf nog aan de slag met het plaatsen van de keuken, badkamer, vloer of andere benodigdheden.

Wil je dat jouw woning volledig afgewerkt opgeleverd wordt? Dan kan je meteen na de oplevering de verhuiswagen laten komen en je intrek nemen in de woning.

Wat zijn de voordelen van een sleutel-op-de-deurwoning?

Zelf een woning bouwen, is voor veel mensen een zenuwslopende aangelegenheid. Je moet met diverse aannemers samenwerken en iedereen aansturen volgens een strikte agenda. Het sleutel-op-de-deur concept maakt een einde aan deze stress en onzekerheid.

Een sleutel-op-de-deurwoning biedt, zeker als je geen ervaring hebt met bouwen, enorm veel voordelen.

Makkelijk en snel bouwen

Een sleutel-op-de-deurwoning is een makkelijke manier om te bouwen. In de meeste gevallen gaat de procedure ook erg snel.

Het bouwbedrijf heeft veel ervaring met alle stappen in de procedure. Bovendien heeft het bouwbedrijf ook de juiste connecties en vaste aannemers waar ze al eerder mee hebben samengewerkt. Ze ronden het hele proces sneller af dan je zelf zou kunnen.

Ruime keuze aan materiaal en toepassingen

Er wordt vaak gedacht dat alle sleutel-op-de-deurwoningen er exact hetzelfde uitzien. Binnen sommige projecten kunnen de woningen sterk op elkaar lijken, maar dat is zeker niet altijd het geval.

Als koper heb je namelijk heel wat keuzemogelijkheden voor jouw eigen woning. Zo kies je zelf hoe de woning wordt afgewerkt en welke applicaties je wil gebruiken. Jij kiest bijvoorbeeld jouw eigen vloer, keuken en badkamer uit de verschillende mogelijkheden die beschikbaar zijn binnen het aangeboden pakket.

Blijf binnen budget met de best mogelijke afwerking

Een sleutelklare woning is de ideale manier om je budget perfect te plannen. Je weet bij aanvang exact hoeveel jouw woning kost en hebt de mogelijkheid om te besparen op dingen die voor jou minder belangrijk zijn of meer uit te geven aan delen van de woning die jij belangrijker vindt.

Maak je geen zorgen over het papierwerk

Het papierwerk is in veel gevallen een aspect waar mensen tegenop kijken. Het indienen van de bouwvergunning, het goedkeuren van het bouwplan en het vele contact met diverse aannemers en experts.

Met een turnkey woning hoef je je alvast geen zorgen te maken over het papierwerk, want het bouwbedrijf regelt al deze formaliteiten in jouw plaats. Het is een zorgeloze manier van bouwen.

Een veilige manier van bouwen

Waar je als particulier vaak ongemerkt verdwaalt tussen verschillende aannemers, documenten en andere bouwgerelateerde moeilijkheden, geniet je met een sleutelklare woning van meer veiligheid.

Je wordt beschermd door de wet Breyne. De wet Breyne is een woningbouwwet die jou, als koper, beschermt tegen de gevaren in de bouwsector. Zo betaal je maximaal 5% voorschot en is het bouwbedrijf verplicht om jouw woning binnen de vooropgestelde termijn op te leveren. De totaalprijs van de woning ligt op voorhand vast. Zo kom je zelf nooit voor onverwachte verrassingen te staan.

Zijn er ook nadelen?

Uiteraard zijn er ook nadelen bij een sleutel-op-de-deurwoning. Deze nadelen zijn in de meeste gevallen eerder van toepassing op mensen die zelf wel ervaring hebben in de bouwsector.

Heb je al eerder zelf een woning gebouwd en hou je er niet van om dingen uit handen te geven? Dan is een turnkey woning niet de beste oplossing. Je hebt binnen dit concept zelf minder oog op de vooruitgang van de werkzaamheden en legt je vertrouwen bij de bouwheer.

Je doet er dan ook goed aan om te kiezen voor een bouwbedrijf waar je op kunt rekenen. Een goede bouwpartner is altijd beschikbaar om je een update te geven over de stand van zaken en geeft je een duidelijk inzicht in de kostenraming en berekening van de totale kostprijs.

Sleutel-op-de-deurwoning bij NB-Projects

NB-Projects is gespecialiseerd in de realisatie van bouwprojecten van allerlei aard en grootte. Ook voor sleutel-op-de-deurprojecten kan je bij ons terecht.

We geven je graag alle informatie die jij nodig hebt om met een gerust hart met ons in zee te gaan.

Heb jij plannen om een woning te laten bouwen zonder dat jij je zelf al te veel zorgen moet maken over de bouwprocedure? Neem dan zeker even contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.

sluit