Hoelang duurt de bouw van een nieuwe woning?

15 juli, 2022

Bij de bouw van een nieuwe woning komt heel wat kijken. Naast het vinden van dé perfecte bouwgrond, moet je ook in het bezit zijn van al de nodige wettelijke documentatie. Bovendien moet je nog op zoek naar een architect en aannemers voor al de verschillende klussen die geklaard moeten worden. Eenmaal je al de juiste partijen gevonden hebt, moet je hun werk op elkaar afstemmen. Dit is een moeilijke en vooral tijdrovende opdracht. Vaak wordt dan ook de vraag gesteld: hoelang duurt de bouw van een nieuwe woning?

Het inschakelen van een bouwfirma kan de ideale oplossing zijn om je bouwproject in goede banen te leiden. De tijdspanne waarin je woning gebouwd wordt zal opmerkelijk korter zijn als je beroep doet op een ervaren partner.

In dit artikel zetten we enkele belangrijke stappen in het bouwproces op een rijtje zodat je een idee krijgt over de totale duur van de realisatie van een nieuwbouwwoning.

Stap 1: Een bouwgrond kopen

Misschien ben je reeds in het bezit van een bouwgrond of heb je al een bepaald perceel in het vizier? Dan kan je meteen beginnen dromen over je toekomstige woning met gezellige tuin.

Ben je nog op zoek naar een bouwgrond?

Ook hierbij kan een bouwfirma je bijstaan met het zoeken naar het juiste perceel om jouw bouwdroom te realiseren.  Ze voorzien je meteen van advies over de kwaliteit van de bouwgrond, de voor-en nadelen ervan en of er stedenbouwkundige voorschriften van toepassing zijn met betrekking tot de bouwstijl of de bouwtermijn.

Stap 2: Voorontwerp laten maken

Na je bezoek aan de bank weet je perfect welk budget je te spenderen hebt. De volgende stap is om een eerste ontwerp van je woning te laten maken.  Bespreek met een architect of bouwfirma jouw woonideeën.  Een eerste ontwerp van je nieuwe woning wordt op papier gezet.

Het voorontwerp geeft je een eerste inkijk in je nieuwe woning. Hoe deze er ongeveer gaat uitzien, hoe de woonst ingedeeld is en tot waar je tuin rijkt. De meer specifieke details komen later nog uitgebreider aan bod.

Tijdsduur voor het maken van een voorontwerp 

De tijdsduur om een op maat gemaakt voorontwerp te maken voor jouw woning is afhankelijk van enkele factoren waaronder de grootte en complexiteit van het pand.

Een voorontwerp laten maken duurt gemiddeld 1 week

Stap 3: Compleet ontwerp en bouwaanvraag

Wanneer je akkoord bent met het voorontwerp kan de firma voor jou aan de slag gaan. Het eerste werk bestaat uit het volledig uitwerken van het ontwerp. Nadien zal voor jouw bouwproject een bouwaanvraag ingediend worden. Wanneer dit goedgekeurd wordt, kan er van start gegaan worden met de bouw.

Tijdsduur voor het compleet uitwerken van het ontwerp

Ook hier is de tijdsduur om een op maat gemaakt en compleet uitgewerkt ontwerp afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project.

Een compleet ontwerp laten uitwerken duurt gemiddeld 2 weken

Het indienen van de bouwaanvraag duurt gemiddeld 10 dagen

Stap 4: Grondwerken en ruwbouw

Met al de benodigde vergunningen op zak kan er gestart worden met de ruwbouw van je woning. Je grond wordt bouwklaar gemaakt en de funderingen worden geplaatst. Vrij snel daarna wordt de ruwbouw gezet. Nu krijgt je woning pas echt vorm!

Tijdsduur voor het plaatsen van de ruwbouw

Natuurlijk hangt de exacte tijdspanne af van meerdere factoren. Zo is ook hier de omvang van de woonst een grote invloed.

Het plaatsen en afwerken van de ruwbouw duurt gemiddeld 8 weken

Stap 5: Plaatsen dak en ramen

De ruwbouw is opgeleverd. Nu kan een ervaren team van schrijnwerkers aan de slag met het plaatsen van ramen, deuren en het dak.

Tijdsduur voor de schrijwerkerij

Ga je voor een plat of hellend dak? Heeft jouw huis kleine ramen of grote raampartijen die grote zijden van het huis in beslag nemen? Hou je van de meer klassieke look en heb je gekozen voor dakkapellen? Al jouw keuzes maken een verschil in de totale tijd die er nodig is om het buitenschrijnwerk af te leveren.

Het afwerken van het buitenschrijnwerk duurt gemiddeld 2 weken

Stap 6: Elektriciteit en bezetten van de muren

Tijd om al de nodige kabels en elektriciteitsleidingen te voorzien. Nadat de elektriciens hun werk hebben afgerond kan alle bekabeling netjes weggewerkt worden achter mooi bezette muren.

Tijdsduur voor elektriciteit en bezetten van de muren

Het afwerken van de elektriciteit en het bezetten van de muren duurt gemiddeld 10 weken

Stap 7: Plaatsing keuken, badkamer en vloeren

Nu al de nodige aansluitingen zijn voorzien, kan een ervaren team aan de slag met het plaatsen van de door jouw samengestelde keuken en sanitaire voorzieningen. Je huis wordt voorzien van alle vloeren en plinten en volledig tot in de puntjes afgewerkt zoals overeengekomen in het ontwerp.

Tijdsduur voor het plaatsen van de keuken, sanitair en vloeren

Naargelang de grootte van jouw huis en de materiaalkeuze zal jouw woning nu snel opgeleverd kunnen worden.

Het plaatsen van de keuken en het sanitair duurt gemiddeld 10 dagen

Het vloeren en afwerken van de woning duurt gemiddeld 2 weken

Hoelang duurt de bouw van een nieuwe woning nu juist?

Zoals je ziet zijn er een hoop factoren die de bouwtijd van jouw nieuwe woning mee bepalen.  Ga je zelf aan de slag om al de nodige documenten en vergunningen te verzamelen? Kan je de werken van de aannemers goed ingepland krijgen? Krijg je te maken met onvoorziene omstandigheden of tegenslagen?

Eén ding is zeker, door in zee te gaan met een bouwfirma worden al deze zaken voor jou geregeld.

Of je nu gaat voor klein en gezellig of voor een woning met grote, open ruimtes, een bouwfirma kan jou een perfecte schatting bezorgen van het totale plaatje.

Het bouwen van een nieuwe woning duurt gemiddeld 10 maanden

Reken op de expertise van een ervaren bouwfirma

De organisatie van een nieuwbouwproject is niet min en kan voor een hoop stress zorgen. Bouw zonder zorgen door beroep te doen op een betrouwbare bouwfirma. Bij NB-Projects staat een team van ervaren adviseurs klaar om jouw droomhuis te helpen bouwen.

Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvend persoonlijk gesprek.

sluit