Hoe kies je het juiste bouwbedrijf?

23 juni, 2023

Als je gaat bouwen, is het kiezen van het juiste bouwbedrijf een cruciale stap. De juiste bouwpartner heeft immers een grote impact op je project, of het nu gaat om een nieuwbouwwoning of een commercieel project. Er zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van het juiste bouwbedrijf. Zo neem je een weloverwogen beslissing voor een zorgeloos en vlot project!

1. De juiste ervaring en expertise

Ervaring en expertise zijn belangrijk. Nog belangrijker is dat je een bouwbedrijf kiest met de juiste ervaring en expertise voor jouw project. Ga na hoe lang een bedrijf al actief is en met welk type projecten ze ervaring hebben. Enerzijds liggen de verwezenlijkte projecten liefst ook visueel in dezelfde lijn van jouw wensen, anderzijds moet het bedrijf ook over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om jouw specifieke project succesvol uit te voeren.

Dat klinkt ingewikkeld, maar na enkele gesprekken voel je vaak goed aan of het klikt met het bouwbedrijf en of jullie op dezelfde lijn zitten.

2. Vraag naar referenties

De meeste bouwbedrijven hebben een groot portfolio. Tussen hun realisaties zitten ongetwijfeld ook enkele projecten in je buurt. Vraag het bouwbedrijf naar enkele referenties in de omgeving. Zo kan je praten met eerdere klanten en vragen stellen over onder meer tevredenheid, naleven van deadlines en budget of de professionaliteit en communicatie van het bedrijf. Zo krijg je een beter beeld op wat te verwachten van die bouwpartner.

Tegelijkertijd krijg je een blik van dichtbij op een voltooid project. Zo kan je de stijl, kwaliteit en vakmanschap van het bedrijf nagaan.

3. Kies voor een betrouwbare partner

Dat is makkelijk gezegd, natuurlijk. Ga daarom steeds na of het bedrijf legitiem is. Dat kan bijvoorbeeld door referenties te vragen. Je kan ook bij de FOD Economie of Kruispuntbank voor Ondernemingen nagaan. Zo weet je hoe een bouwbedrijf of aannemer er financieel voor staat.

Je hoeft niet de eerste de beste te nemen. Ga bij meerdere bedrijven op gesprek, laat je goed informeren en vraag offertes. Een professioneel bouwbedrijf bespreekt je wensen en geeft je een gedetailleerde offerte met een technische onderbouwing.

Informeer tijdens de eerste gesprekken ook naar dienst na verkoop, garanties en aansprakelijkheid. Een betrouwbare bouwpartner geeft je met plezier die info en zekerheid.

4. Laat je niet (alleen) leiden door de prijs

Het budget en het prijskaartje zijn uiteraard heel belangrijke elementen, maar ze mogen niet de enige factor zijn die je beslissing leidt. Krijg je ergens een prijs die te mooi lijkt om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo. Ook drukbezette bouwbedrijven met een stevig prijskaartje zijn niet noodzakelijk de beste. Vergelijk vooral prijs-kwaliteit en maak op voorhand je eigen budget op om als leidraad te gebruiken.

5. Weet wat je wil

Verzamel info bij meerdere bouwbedrijven en laat je ook op via andere kanalen informeren. Met al die verzamelde kennis op zak neem je even de tijd om in kaart te brengen wat je precies wil. Welke bouwmethode, welke bouwstijl, is dat haalbaar voor je budget, wil je zelf nog de handen uit de mouwen steken, …?

Door zelf goed te weten wat je wil, kan je al het eerste kaf van het koren scheiden en bij een volgend gesprek gerichte vragen te stellen.

Het juiste bouwbedrijf kiezen? Overweeg ook NB-Projects

NB-Projects is bouwaannemer en projectontwikkelaar. We hebben dus een brede ervaring met allerlei types projecten. Ongeacht het bouwproject, groot of klein, traditioneel of modern, we gaan er steeds de volle 100% voor.

We willen dat je bouwverhaal een leuk avontuur is met zo min mogelijk stress. Daarom kan je bij ons rekenen op:

  • een vaste contactpersoon die je dossier door en door kent
  • heldere, transparante communicatie
  • oplevering binnen afgesproken termijn en budget
  • kwalitatieve, duurzame materialen
  • op maat of sleutel-op-de-deur

Meer weten over NB-Projects? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. We horen graag alles over je bouwdroom en bekijken hoe we die werkelijkheid kunnen maken.

sluit