Hoe kan ik mijn nieuwbouwwoning zo veilig mogelijk maken?

1 september, 2023

Nieuwbouwwoning gekocht? Proficiat! Bij een nieuwe woning hoort een frisse start om een (t)huis te creëren die perfect past bij je stijl en levenswijze. Veiligheid is daarbij een belangrijk aspect. Je nieuwbouwwoning veilig maken is niet zo moeilijk. Ondek hier onze beste tips om je nieuwbouw veilig te maken.

 

1. Denk zoals een inbreker

Klinkt een beetje gek, maar door rond je woning te lopen terwijl je doet alsof je een inbreker bent, zie je plots wat een inbreker ziet als hij naar je woning kijkt. Dat is waardevolle kennis, want het laat je toe snel zwakke punten te identificeren. Loop rond je woning en bekijk waar een inbreker makkelijk en/of ongezien je tuin en woning in kan. Doe dat zowel overdag als ’s avonds.

Maak een lijst van alle potentiële onveilige zaken die je opmerkt. Alle inbraakgevoelige punten en zaken kan je aanpassen, eventueel met advies of behulp van een professional.

2. Plaats een alarmsysteem

Het idee van een inbraak kan je doen huiveren. Niet alleen omdat je je waardevolle bezittingen verliest, maar het is een onbehaaglijk gevoel dat iemand ongewenst je woning betrad.

Een alarmsysteem is een grote schrikfactor voor inbrekers. Het zorgt ervoor dat inbrekers minder geneigd zijn jouw huis te kiezen. Dringt toch iemand binnen? Dan schrikt de luide sirene ze meteen weer weg.

Ook een camera met een goed overzicht op voor- en achtertuin is een goede manier om een nieuwbouwwoning veiliger te maken.

3. Vraag advies aan een beveiligingsspecialist

Er zijn heel wat beveiligingsfirma’s die je kunnen helpen inbraakgevoelige punten rond je woning te spotten én ze meteen verhelpen. Vraag daarom zeker ook advies aan een professional, zoals een bedrijf gespecialiseerd in inbraakbeveiliging of een slotenmaker. Ook bij de politie kan je terecht voor heel wat gratis tips.

4. Beter voorkomen dan genezen

Het merendeel van inbraken gebeurt door “gelegenheidsinbrekers”. Iemand die toevallig een kans spot om je woning binnen te dringen en die grijpt. Maak het ze niet makkelijk door een sleutel onder een bloempot of deurmat te leggen, ladders  in je tuin te laten liggen, ramen open te laten staan, …

Als je op vakantie gaat, kan je bij de politie een afwezigheidstoezicht aanvragen. Je kan ook vragen aan de buren om je huis een bewoonde indruk te geven. Zo kunnen ze de brievenbus leegmaken, een vuilniszak bij jullie zetten of de rolluiken of gordijnen open en sluiten.

5. Geef ook aandacht aan de tuin

In je woning zelf kunnen inbraakwerende deuren en ramen, veiligheidssloten en -scharnieren een groot verschil maken in inbraakveiligheid en je veiligheidsgevoel dus verhogen, maar ook je tuin kan een inbreker afschrikken of aantrekken. Hou daarom de beplanting laag en zorg voor een goede buitenverlichting met bewegingssensoren, vooral bij ingangen en donkere hoeken.

Veilig bouwen met NB-Projects

In je nieuwe thuis wil je je goed, ontspannen en veilig voelen. We snappen daarom helemaal dat je nieuwbouwwoning veilig maken een prioriteit is. Als je met NB-Projects een sleutel-op-de-deurwoning bouwt, houden wij van in het begin rekening met de veiligheid van je nieuwbouw.

Zelf bouwplannen? Maak gerust een afspraak waarin je al je plannen uit de doeken kan doen of neem alvast een kijkje in ons aanbod.

sluit