Wat is de beste ligging van een tuin?

28 september, 2022

De ligging van de tuin is voor veel mensen belangrijk. Soms is het zelfs een doorslaggevende factor wanneer ze een huis bouwen of kopen. Dat begrijpen we best, een zonovergoten tuin is heerlijk! Is een tuin met minder zon dan een dealbreaker? Nee hoor, ook in een noordgerichte tuin valt te genieten. Bovendien hangt de beste ligging voor een tuin gewoon af van wat je zelf leuk vindt.  De voor- en nadelen van een zuid- of noordgerichte tuin en alles daartussen lees je hier.

De voor- en nadelen van elke windrichting

In een noordgerichte tuin hangt de zoninval af van hoe groot en hoe lang je tuin is. In een lange tuin kan je achteraan vaak van de zon genieten. In de winter zal de zoninval zowel in de tuin als in huis beperkt zijn. Idealiter haal je de zon dan aan de voorkant van je woning binnen. Kies voor lage beplanting om zoveel mogelijk daglicht binnen te krijgen.

In het oosten komt de zon op, dus met een oostgerichte tuin valt de zon ’s ochtends meteen binnen. In de loop van de dag verdwijnt de zon achter je huis en ze niet op de heetste momenten binnenzit. Dat betekent ook weinig lichtinval, waardoor het vooral in de winter snel donker wordt in huis. Een terras waar je ’s ochtends ten volle van de zon kan genieten is een aanrader.

Een zuidgerichte tuin heeft veel zon het hele jaar door. Het kan daardoor in de zomer erg warm worden, ook binnenshuis. In de winter kan de binnenvallende zon je huis net helpen opwarmen. Je kan in het vroege voorjaar en late najaar genieten van zonnige momenten in de tuin. Zonwering is een must.

In een westgerichte tuin krijg je meer zon in de loop van de dag. Dat maakt dat de zon op de warmste momenten volop aanwezig is. Zonwering en schaduwrijke plekken voorkomen dat je woning te fel opwarmt. In een westgerichte tuin kan je tot laat in de avond genieten van de ondergaande zon, perfect voor barbecues!

Een tuin ligt zelden pal op het zuiden of noorden. Vaak gaat het om een combinatie, zoals noordoost. Bovendien beweegt de zon gedurende de dag. Zo zie je overdag misschien weinig zon, maar kan je wel lang genieten van de avondzon.

Wat als je niet blij bent met de ligging van je tuin?

Je tuin verplaatsen is vaak geen optie. De indeling van je tuin bepalen in functie van de zon kan wel. Daarom is de beste aanpak soms: het beste maken van wat je hebt. Heb je alleen ’s ochtends de zon? Richt dan een gezellige ontbijthoek in, zodat je het hele jaar door in de zon kan eten. Heb je een noordgerichte tuin met alleen achteraan zon? Maak dat een gezellig plekje om te vertoeven.

Bij een nieuwbouwwoning kan je nog wel spelen met de indeling van je tuin én je woning. Zo kan je bij een halfopen bebouwing de ruimtes indelen in functie van je tuin. Bij een open bebouwing heb je nog meer mogelijkheden, zowel binnen als buiten. Uiteraard moet je wel steeds rekening houden met de stedenbouwkundige voorschriften.

De juiste bouwpartner denkt met je mee

De mooiste, zonovergoten tuin betekent weinig wanneer je er niet van kan genieten door een verkeerde indeling of een snikheet huis. Kies daarom voor een bouwpartner die niet zomaar een huis neerpoot, maar die actief meebouwt aan je thuis. NB-Projects staat voor je klaar. We zetten onze ervaring en kennis in zodat jij optimaal kan genieten van je woning én je tuin.

Bekijk alvast ons aanbod of neem contact op om al je wensen en ideëen te bespreken.

sluit