Wat zijn de voordelen van een plat dak?

2 november, 2021

In België kiezen de meeste mensen voor een zadeldak. Het is een gewoonte die al eeuwen is ingeburgerd en je ziet dan ook weinig platte daken in het Vlaamse landschap. Toch is een plat dak modern en stijlvol. Het biedt bovendien ook heel wat pluspunten. Wat zijn de voordelen van een plat dak en wegen die op tegen de voordelen van een ander type dak?

Goedkoper dan een zadeldak

Het plaatsen van een plat dak is in de meeste gevallen goedkoper dan de plaatsing van een zadeldak. Zowel op gebied van werkuren als op gebied van de materialen, is een plat dak de meest budgetvriendelijke oplossing. Afhankelijk van de oppervlakte van je dak en de gebruikte materialen, kan de prijs alsnog verschillen.

 

Makkelijk te isoleren

Het isoleren van een plat dak gaat snel en vergt minder tijd.

Vroeger werd wel eens gezegd dat een plat dak moeilijker was om te isoleren. Vandaag de dag is dat niet langer het geval. Je kunt met een plat dak dezelfde energieprestaties behalen als met een hellend dak of zadeldak. Voor je EPC hoef je dat platte dak dus zeker niet te laten!

Meer ruimte binnenshuis

Onder een hellend dak heb je heel wat minder mogelijkheden dan onder een plat dak. De kamers onder een plat dak zijn namelijk gelijkwaardig aan de kamers op het gelijkvloers. Je geniet van de complete hoogte over de gehele ruimte. Daardoor hoef je ook niet creatief te zijn om je ruimtes efficiënt in te delen. Iedere kamer is even hoog!

Geen schuine muren en ongemakkelijke hellingen

De hellende en schuine muren onder een zadeldak zorgen al eeuwen voor frustraties. Je kunt er geen degelijke kleerkast plaatsen, tenzij je ze op maat laat maken. Dat zorgt ervoor dat de mogelijkheden in kamers onder het zadeldak beperkt zijn. Met een plat dak hoef je je daar alvast geen zorgen over te maken. Je geniet in alle kamers van dezelfde hoogte en rechte muren.

Uitbreidingsmogelijkheden

Een plat dak leent zich perfect voor een dakterras of een groen dak. Je kunt de buitenruimte op het dak goed benutten. We zien dan ook steeds meer woningen in dichtbevolkte gebieden die gebruik maken van deze ruimte om er een tuintje of terrasje op te installeren.

Heb je een kleine tuin of woon je in de stad? Dan is die ruimte op het platte dak de ideale locatie voor jouw tuinkamer.

Wil je graag jouw droomwoning laten bouwen?

Wij helpen je die bouwen!

Modern en stijlvol

Een plat dak heeft een strakke en hedendaagse uitstraling. De rechte lijnen passen perfect bij een moderne bouwstijl. Zeker wie graag een nieuwbouwwoning met moderne stijl wil bouwen, kiest steeds vaker voor een plat dak, want de ouderwetse hellende daken en dakpannen horen niet thuis in die visie.

Overtuigd van de voordelen van een plat dak?

Ben jij ook overtuigd van de voordelen van een plat dak? Bij NB Projects zijn we alvast fan, zeker bij een moderne bouwstijl. Heb je plannen om een woning te bouwen en heb je vragen over de verschillende mogelijkheden voor jouw dak? Neem dan zeker contact met ons op. Onze bouwexperts helpen je graag om jouw plannen mee vorm te geven en om je te informeren over de talloze mogelijkheden.

sluit