Wat zijn de voordelen van een zadeldak?

5 november, 2021

Een hellend dak of zadeldak is in ons land de meest gekozen dakconstructie. Doorheen de eeuwen heeft dit type dak zijn pluimen alvast verdiend en een zadeldak brengt enorm veel pluspunten met zich mee. Met de moderne bouwtechnieken die we vandaag de dag gebruiken, kan je ook zorgeloos voor een plat dak kiezen, maar daarmee cijfer je nog steeds de belangrijke voordelen van een zadeldak niet weg!

Regenwater blijft niet staan

Regen volgt de wetten van de fysica en loopt dus makkelijk van het schuine dak af. Het water blijft nooit langer op je dak staan en kan op die manier dus ook geen schade of vochtproblemen veroorzaken. Hoe groter de hellingshoek van het zadeldak, hoe sneller he water naar beneden stroomt. Veel mensen met een zadeldak kiezen er zelfs voor om het regenwater op te vangen en te hergebruiken.

 

Gezellige zolderruimte

Zolderkamers zijn super gezellig om te gebruiken als slaapkamer, speelkamer of hobby kamer! De schuine muren zijn misschien niet ideaal om er een grote kleerkast tegen te plaatsen, maar ze zorgen wel voor een fijne ruimte onder de nok van het dak. Je kiest zelf of je deze ruimte gebruikt om er slaapkamers in onder te brengen of dat je de zolderruimte een ander doel geeft.

Aerodynamische bescherming tegen wind

Een zadeldak bestaat uit een stevige constructie die goed bestand is tegen de wind. De robuuste, schuine structuur zorgt ervoor dat de wind geen vat heeft op het dak en er makkelijk langs waait. Een zadeldak is de veiligste constructie in alle types zwaar weer. Zelf tijdens een storm hoef je je geen zorgen te maken over jouw zadeldak.

Goed te isoleren

Het isoleren van een zadeldak vergt wat meer tijd dan bij een plat dak, maar de resultaten zijn duidelijk positief. Een hellend dak kan tot in de kleinste spleetjes goed geïsoleerd worden. Die isolatie zorgt er voor dat je de EPC waarde van een woning met zadeldak bijzonder laag kan houden.

Wil je graag jouw droomwoning laten bouwen?

Wij helpen je die bouwen!

Minder onderhoud

Een zadeldak vereist minder onderhoud dan een plat dak. Bij een plat dak moet je regelmatig de dakbedekking controleren en eventueel vervangen. Een hellend dak vraag minder onderhoud en blijft dus langer in goede staat. Hou zeker rekening met een klein onderhoud om de zoveel tijd om het mos van het zadeldak te verwijderen. Verder heb je weinig omzien naar een hellend dak.

Afwerkingsmogelijkheden

Een zadeldak geeft je een brede waaier aan mogelijkheden op gebied van de afwerking. Je kiest niet alleen uit verschillende kleuren en types dakpannen. Er bestaan ook een heleboel keuzemogelijkheden voor de implementatie en afwerking van het dak zelf. Zo kan je het dak vlak boven de muren laten eindigen, maar je kunt ook kiezen voor een dak dat overheen de rand van de woning helt en zo een klein afdak rondom de woning vormt.

Overtuigd van de voordelen van een zadeldak?

Heb je bouwplannen en ben je op zoek naar de perfecte dakconstructie voor je woning? Een zadeldak biedt heel wat voordelen. Het is een stijlvolle en robuuste manier om je dak te bedekken. NB Projects heeft veel ervaring met de implementatie van hellende daken in nieuwbouwwoningen. We beantwoorden dan ook met plezier al jouw vragen. Neem zeker contact met ons op om je bouwplannen te bespreken. We adviseren je over de mogelijkheden en staan klaar om jouw bouwdroom te realiseren!

sluit