Zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers ook aan 6% bij sleutel-op-de-deur

7 september, 2022

Er valt niet aan te ontsnappen: energie wordt steeds duurder. Wie bouwplannen heeft of midden in een bouwavontuur zit, heeft al gemerkt dat niet alleen de energieprijzen stijgen. Ook materialen kosten meer.

Om het financieel makkelijker maken je woning energiezuinig te maken, riep de overheid een tijdelijke maatregel in het leven: een verlaagd btw-tarief van 6% op zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.

Wat die maatregel inhoudt, hoe lang hij geldt en hoe je er gebruik van maakt, lees je hier.

Btw-verlaging op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen: wat houdt dat in?

Het btw-tarief verlagen van 21% naar 6% maakt het betaalbaarder om op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier je woning te verwarmen. De maatregel laat ook meer mensen toe hun woning uit te rusten met de meest recente technologie. Kiezen voor zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp heeft een gunstig effect op het milieu én op je latere energiekosten.

De maatregel is interessant voor nieuwbouwwoningen, maar ook wie (recent) gebouwd heeft, wordt door de financiële stimulatie aangemoedigd om energieverslindende warmte-installaties te vervangen door een milieuvriendelijker, efficiënter alternatief.

Voor wie geldt deze maatregel?

Het verlaagd btw-tarief is van toepassing op alle woningen of gebouwen jonger dan tien jaar, zowel nieuwbouw als renovaties. De maatregel geldt ook voor sleutel-op-de-deurwoningen!

Tot wanneer geldt de maatregel?

Het btw-tarief van 6% is sinds 1 april 2022 van kracht en geldt tot 31 december 2023.

Zijn er nog andere maatregelen voor nieuwbouw?

Ook het btw-tarief voor sloop en wederopbouw werd verlaagd van 21% naar 6%. Dat verlaagde btw-tarief was al van kracht in 32 steden, maar werd nu uitgebreid naar het volledige Belgisch grondgebied. Die maatregel geldt nog tot 31 december 2022.

Let op: deze maatregel is alleen geldig wanneer de woning of het perceel minstens vijf jaar je enige woning is. Je moet er dus je domicilie plaatsen. Meer info kan je hier vinden.

Bij sloop en wederopbouw moet je met heel wat zaken rekening houden. Een samenwerking met een professionele projectontwikkelaar is een goed idee. NB-Projects is gespecialiseerd in het omvormen van gronden en panden tot moderne, energiezuinige nieuwbouwwoningen. Lijkt afbraak en wederopbouw je wel iets? Neem dan zeker contact op om te ontdekken wat we voor jou kunnen doen!

In vijf stappen naar je droomwoning

Bouwen was altijd al een avontuur, maar door de inflatie en recente wereldgebeurtenissen is een goede partner met veel kennis van zaken nog onmisbaarder geworden. NB-Projects begeleidt je van voorontwerp tot de sleuteloverhandiging van je droomwoning.

Bekijk ons aanbod in Oost- en West-Vlaanderen of neem meteen contact op om jouw dromen concreet te maken.

sluit