Hoeveel kost een nieuwbouw? Het is een vraag die uit verschillende aspecten bestaat en niet zomaar voor iedereen hetzelfde antwoord heeft. Er zijn diverse factoren die een invloed hebben op de kostprijs van jouw nieuwbouw. Je kunt alvast deze leidraad volgen om de prijs van jouw nieuwbouw woning te schatten.

Zelf bouwplannen?

Kom langs!

Deze factoren bepalen mee de kostprijs van een nieuwbouw

De uiteindelijke prijs van jouw nieuwbouwwoning bestaat uit de som van verschillende factoren. Deze facetten moet je alvast meetellen bij de berekening van de totale kostprijs.

1. Prijs van de bouwgrond

Bouwplannen beginnen altijd met de aankoop van bouwgrond. Die prijs varieert afhankelijk van de exacte locatie en de grootte van de grond. Bouwgronden op een erg gewilde locatie zijn soms dubbel zo duur als dezelfde oppervlakte aan grond in een minder populaire regio.

Heb je zelf een bouwgrond om te bouwen?

Contacteer ons

2. Ereloon van de architect

De architect kan verschillende taken op zich nemen. Vaak tekent de architect de bouwplannen uit zodat ze helemaal in regel zijn met de Belgische wetgeving. Je kunt de architect ook inhuren om andere taken uit te voeren. Het ereloon van de architect kost je gemiddeld zo’n 10% van de totale kostprijs van de woning.

3. Afmetingen van je nieuwbouw

Vaak wordt de prijs van een nieuwbouw berekend aan de hand van een prijs per vierkante meter. Op die manier wordt je woning duurder naarmate ze groter wordt. Wanneer je op zoek gaat naar de richtprijs per vierkante meter voor een nieuwbouw woning, dan kom je gemiddeld op 1500 – 1800€ per vierkante meter uit. Deze prijs omvat alle extra kosten die in dit lijstje vervat zitten.

4. Afwerking en extraatjes

Kies je voor een basis afwerking of ga je de luxueuze kant uit? De afwerking en verschillende extraatjes dragen een belangrijk deel van de uiteindelijke prijs bij. Een basiskeuken hoeft niet per se duur te zijn. Maar kies jij voor een op maat gemaakt design, afgewerkt met natuursteen en toestellen van uitzonderlijke kwaliteit? Dan loopt de kostprijs al snel op.

5. Moderne applicaties of domotica

Mensen kiezen steeds vaker voor een nieuwbouwwoning die is uitgerust met de allerlaatste snufjes en bouwtechnieken. Zo kan je alle toestellen, zoals verwarming of ventilatie, aansluiten via een vernuftig domotica systeem dat je meteen enkele extra euro’s zal kosten.

 

De meeste bouwtechnieken die bijdragen aan de bouw van een energiezuinige woning, kosten een stuk meer dan wanneer je kiest voor basistechnieken en applicaties. Je kunt hier zelf zo ver in gaan als je wil, maar je moet er rekening mee houden dat al deze dingen de totale kostprijs van je nieuwbouw mee bepalen. Een energiezuinige woning verdient zichzelf in de loop der jaren dan ook weer helemaal terug!

6. Aannemers en werknemers

De aannemers en werknemers die aan de slag gaan op de bouwwerf, werken aan een uurtarief. Je mag ervan uit gaan dat de complete bouw van je nieuwbouw woning enkele weken tot zelfs maanden in beslag kan nemen. Het kostenplaatje voor het uurloon van de bouwspecialisten loopt al gauw op.

Door te rekenen op een groep experts, weet je natuurlijk wel zeker dat alle handelingen uitgevoerd worden zoals het hoort.

7. Testen en verslagen voor de oplevering

De Belgische wetgeving schrijft een heleboel verplichte extra’s voor. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen die de veiligheid op de werf in de gaten houdt. Bij de oplevering van het project, moet er ook een EPB verslag worden opgemaakt. Ook de andere verplichte verslaggeving en uitvoering van verscheidene tests zijn verplicht bij ieder nieuwbouw project. Je aannemer en architect zijn helemaal op de hoogte van de wetgeving en ze zullen je hierbij helpen of deze taken van je overnemen.

Een nieuwbouw woning vanaf 240.000€

NB Projects is een ervaren partner voor de bouw van nieuwbouw woningen. Wij bouwen jouw woning met oog op de toekomst voor de best mogelijke prijs. NB Projects bouwt jouw droomwoning al vanaf 240.000€.

Heb je bouwplannen? Neem dan contact op met NB Projects om je bouwproject te bespreken. Wij helpen je vanaf de eerste dag op de goede weg. Van idee tot oplevering van je droomwoning: bij NB project zit je goed tijdens het hele bouwproces.

Hoeveel kost een nieuwbouw?

Zoals je kunt lezen, is het niet evident om de exacte kostprijs van een nieuwbouw woning snel even te bepalen. Er zijn erg veel factoren waar je rekening mee moet houden.

NB Projects is een expert in het bouwen van nieuwbouwwoningen. We helpen je graag met het berekenen van jouw project. Bij NB Projects kan je al een nieuwbouw woning laten bouwen vanaf 240.000€.

Ben je op zoek naar een ervaren bouwpartner die jou van start tot oplevering begeleidt en je project in goede banen leidt? Neem vandaag nog contact op om een afspraak te maken.

Op zoek naar een ervaren partner?

Contacteer ons!
sluit