De bouwtrends van 2023

7 februari, 2023

Welke bouwtrends moet je in 2023 in de gaten houden? Bouwen en duurzaamheid, het gaat al langer hand in hand. In 2023 breekt groene energie echt door in de bouwwereld. Zo gaat er niet alleen meer aandacht naar groener verwarmen en slimmer verkoelen, maar ook circulariteit is trendy.

Trends geven onze nieuwe inzichten en inspiratie, maar bouwen betekent dat je een groot deel keuzevrijheid behoudt. Je kiest dus zelf welke bouwtrends je wil vertalen naar je eigen stijl.

Duurzaamheid is koning

Duurzaamheid is een must. Niet alleen om aan de strenge EPB-eisen te voldoen, maar ook om je woning toekomstproof te maken. Bovendien drukt een duurzame (en dus groene) energiebron flink je energiekosten. Meer en groenere isolatie, warmtepompen en zonnepanelen nemen in 2023 het voortouw.

Ook op andere vlakken kan je verduurzamen. Door te kiezen voor hoogwaardige materialen verleng je de levensduur van je woning. Duurzaam betekent ook lang houdbaar en stabiel. Zaken zoals dubbele beglazing, ledverlichting, goede ventilatie en milieuvriendelijke materialen dragen ook bij tot de duurzaamheid van je woning.

Open van binnen tot buiten

Een goede flow in huis maakt de woning niet alleen aangenamer, maar ook praktischer. Meer ruimtegevoel, meer licht, meer gezelligheid. Die bouwtrend is niet nieuw, maar in 2023 krijgt ze een boost.

Waar vroeger vaak de natuur naar binnen werd gehaald, wordt de grens tussen binnen en buiten nu weggenomen. De woonkamer, keuken én tuin worden één open ruimte. Zo wordt de tuin een extra leefruimte. De woonkamer wordt opengetrokken met grote raampartijen en doorlopende tegels naar buiten. Met een overkapping, zoals een luifel of pergola, blijft het tuin het hele jaar door toegankelijk.

Open leefruimtes creëren gezellige familieruimtes waar je enerzijds kan samenkomen, maar anderzijds ook een oase van rust vindt.

Praktische technologie

Praktisch wonen zie je niet alleen in de indeling van de woning terug. Met slimme domotica wordt technologie ingezet om slimmer, makkelijker en praktischer te leven. Met een smart home ga je in 2023 energie- en tijdverlies tegen. Via apps controleer je vanop afstand verlichting, elektrische toestellen en de verwarming.

Circulair wonen en leven

Circulair wonen vindt deels zijn oorsprong in duurzaamheid, maar ook in de drang naar minder en beter. Zo is groen beton een van dé bouwtrends van 2023. Gerecycleerd beton van vroeger heeft een ontzettend lange levensduur (meer dan honderd jaar). Ook andere bouwmaterialen worden gerecupereerd, zoals dakpannen en gevelstenen. Teruggewonnen hout vindt ook zijn plaats op de bouwmarkt.

Die circulariteit wordt ondersteund door toekomstproof bouwtechnieken, met behulp van AI en robottechnologie.

Ook in je interieur duikt circulariteit op. Upcycling, preloved of vintage en gerecyclede spullen een nieuw leven geven winnen aan populariteit. Een eiken kast uit de jaren vijftig wordt een badkamermeubel, een art-decodeur uit een gesloopte woning wordt een pronkstuk in je nieuwbouw.

Woontrends interieur

Ook binnenin de woning is duurzaamheid het sleutelwoord. Unieke meubels en decoritems met een geschiedenis en/of een hoek af voegen charme, authenticiteit en exclusiviteit toe. Minder consumentisme, meer aandacht voor persoonlijkheid.

Dat zie je ook terug in muurafwerking. Een pop of colour is een must in 2023. Er wordt afscheid genomen van wit. Met diepe, rijke kleuren creëer je een moody, sfeervol, intens interieur zonder overweldigend te zijn. Smaakvol, maar rustig.

Dat sluit op zijn beurt aan bij een andere grote trend van 2023: minimalisme. Doordachtheid en slow living voeren de toon. Thuis is de plek waar je tot rust komt, zonder dat je er moeite voor moet doen. Je interieur moet functioneel en praktisch zijn, maar ook comfortabel en sfeervol.

De bouwtrends van 2023 in jouw nieuwbouwwoning

Inspiratie heb je nooit te veel en al zeker niet wanneer je bouwplannen hebt. Bouwtrends zijn een perfect startpunt in het ontwikkelen van je wensen voor je eigen nieuwbouwwoning.

Een goede bouwpartner helpt je die wensen om te zetten in haalbare doelen. Een gezellige babbel is alvast de eerste stap naar het realiseren van je bouwdroom. Maak een afspraak om te bespreken wat we voor jou kunnen doen.

sluit