EPC en EPB: regelgeving en eisen

24 november, 2023

Als je bouwplannen hebt, gaat renoveren of interesse hebt in vastgoed, ben je vast bekend met de termen EPC en EPB. Maar wat houden die afkortingen eigenlijk in? En waarom zijn ze zo belangrijk in de bouwsector? We duiken dieper in op Energieprestatiecertificaten (EPC) en Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB) en werpen een blik op hun impact op de hedendaagse bouwvoorschriften.

 

Energieprestatiecertificaat (EPC): inzicht in energie-efficiëntie

Het Energieprestatiecertificaat, beter bekend als EPC, is een document dat de energie-efficiëntie van een gebouw beoordeelt. Het certificaat is verplicht bij verkoop of verhuur van vastgoed. Het geeft potentiële kopers of huurders inzicht in de energiezuinigheid van een woning.

Als projectontwikkelaar betekent dit dat het streven naar een gunstig EPC-cijfer niet alleen een wettelijke verplichting is, maar bij NB-Projects zien we dit ook als een kans om ons te onderscheiden op de vastgoedmarkt. Ontwerpen en bouwen met het oog op energie-efficiëntie wordt immers niet alleen steeds belangrijker, het wordt ook steeds meer gewaardeerd door de eindgebruiker.

EPC voor nieuwbouw

Bij een nieuwbouw wordt de energieprestatie beoordeeld via het EPB. Het ‘EPC nieuwbouw’ is een onderdeel van de EPB-aangifte. Het is geldig tot tien jaar na de ingebruikname van de woning. Wil je daarna de woning verkopen, dan moet je een EPC voor bestaande woningen aanvragen.

Het EPC nieuwbouw wordt weergegeven in E-peil, dat op zijn beurt aangeeft hoe energiezuinig de nieuwbouwwoning is. Een nieuwbouwwoning mag een E-peil van maximaal E30 hebben en moet gebruikmaken van hernieuwbare energie met een minimumaandeel van 25 kWh per m² per jaar.

 

Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB): meer dan energie-efficiëntie

EPB, wat staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat, gaat verder dan het louter beoordelen van de energieprestatie van een gebouw. Het houdt ook rekening met factoren zoals ventilatie, luchtkwaliteit en thermisch comfort. Hiermee wordt niet alleen gestreefd naar energiezuinigheid, maar ook naar een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Bij NB-Project betekent dit dat onze bouwprojecten aan bepaalde eisen moeten voldoen. Tegelijk opent het de deur naar innovatie. Het integreren van duurzame technologieën en onderwerpen die bijdragen aan een gezond binnenklimaat, wordt steeds meer gezien als een investering in de toekomst van vastgoed.

Wat houdt EPB in?

Het EPB geeft het energetisch totaalpakket weer. In dat totaalpakket zit verschillende elementen, zoals:

  • E-peil (energieprestatie)
  • ventilatie en oververhitting (binnenklimaat)
  • de technische installaties
  • thermische isolatie (S-peil)
  • aandacht voor hernieuwbare energie

De combinatie van al die elementen vormt het EPB, wat weergeeft of de woning aan de energieprestatienormen voldoet. De eisen zijn niet voor elk project gelijk. Aan welk EPB de nieuwbouw (of de renovatie) moet voldoen, hangt af van het jaar van de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning, maar ook van de aard van de werken en de bestemming van het gebouw.

Voor de berekening van het EPB wordt gekeken naar de muuropbouw, de resultaten van de blowerdoortest, de isolatie in muren en dak, de ramen, de zonwering en beschaduwing, de ventilatie en (alternatieve) energiesystemen.

Wat is een goede EPB-waarde?

Het doel van het EPB is om energie te besparen. Een zo laag mogelijk EPB betekent dat je woning zo weinig mogelijk energie verbruikt bij het verwarmen ervan. Over het algemeen geldt: hoe lager, hoe beter. Sinds 2021 moet een nieuwbouwwoning bijna-energieneutraal (BEN) zijn.

Samenwerken voor succes

Om te voldoen aan de steeds strengere normen op het gebied van EPC en EPB is samenwerking essentieel. Als projectontwikkelaar is het van belang om nauw samen te werken met architecten, aannemers en andere partners in de bouwsector. Het doel is niet alleen om aan de wettelijke eisen te voldoen, maar projecten te realiseren die excelleren in duurzaamheid, comfort en efficiëntie.

Wat moet je zelf doen voor EPB en EPC?

Het grote voordeel aan bouwen met een bouwcoördinator of projectontwikkelaar zoals NB-Projects is dat wij voor je EPB-aangifte en EPC nieuwbouw zorgen. We verzamelen alle data die weergeeft hoe het zit met de energieprestatie van de woning. Denk aan technische fiches, facturen, lastenboeken, … Doordat wij instaan voor het papierwerk, betekent dat minder stress voor jou.

 

Droomwoning bouwen?

Contacteer ons

Bouwen voor de toekomst met NB-Projects

In een tijd waar duurzaamheid en comfort hoog in het vaandel worden gedragen, zijn EPC en EPB niet alleen wettelijke verplichtingen, maar ook richtlijnen die de weg wijzen naar een innovatieve en duurzame toekomst in de bouwsector. NB-Project heeft zo de kans om niet alleen te voldoen aan de eisen, maar om ook de norm te zetten voor de volgende generatie bouwprojecten. We kijken ernaar uit om samen te bouwen aan een toekomst waarin energie-efficiëntie en een comfortabel binnenklimaat hand in hand gaan.

Graag even je bouwplannen met ons bespreken? Maak een afspraak en we bekijken in detail hoe we je bouwdromen werkelijkheid kunnen maken. We raden je aan ook een kijkje te nemen in ons aanbod. Wie weet vind je er je droompand!

sluit