Wanneer je een nieuwe woning bouwt, is het meer dan ooit belangrijk om grondig na te gaan hoe je die op een duurzame, energiezuinige manier kan verwarmen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar het heeft ook een merkbaar effect op je energiefactuur. Lees hier alle mogelijkheden om je nieuwbouw energiezuinig te verwarmen.
Een goed geïsoleerde woning verliest minder warmte en is daardoor makkelijker te verwarmen. Isolatie vormt dus echt de basis als je je nieuwbouw energiezuinig wil verwarmen. Isolatie maakt elke andere optie in onze lijst efficiënter en dus zuiniger.
Verzeker daarom dat je nieuwbouw goed geïsoleerd is, bijvoorbeeld door dubbelglas te gebruiken en te kiezen voor een goede dak- en muurisolatie. Daardoor verbruik je minder energie om je woning op temperatuur te houden.
Een van de meest efficiënte manieren om een woning te verwarmen is met vloerverwarming. Dat is niet alleen comfortabel, omdat het de warmte gelijkmatig verspreidt, maar het is ook heel wat energiezuiniger dan traditionele radiatoren.
Dat komt omdat vloerverwarming op een lagere temperatuur werkt en zo minder energie verbruikt.
Een warmtepomp is een van de meest duurzame manieren om je woning te verwarmen. Met een warmtepomp haal je warmte uit de buitenlucht of de bodem. Die gebruik je dan om je huis te verwarmen. Daarbij wordt veel minder energie verbruikt dan bij een traditionele cv-ketel.
Je kan een warmtepomp perfect combineren met vloerverwarming, wat de efficiëntie nog verhoogt.
Door zonnepanelen op het dak te plaatsen, kan je zelf energie opwekken. Die energie gebruik je vervolgens om je huis te verwarmen. Denk daarbij aan een warmtepomp, maar ook aan infraroodpanelen of elektrische radiatoren.
Het voordeel van zonnepanelen is dat ze zichzelf op de duur terugverdienen, waardoor je op lange termijn flink kunt besparen op je energierekening.
Een slimme thermostaat kan je helpen om je nieuwbouw energiezuiniger te verwarmen. Zo’n thermostaat leert namelijk van je gedrag en past de verwarming daarop aan. Zo verwarm je niet onnodig, bijvoorbeeld wanneer je niet thuis bent, wat dan weer energie bespaart.
Op technisch vlak kan er steeds meer en er zijn ook heel wat mogelijkheden om verschillende systemen te combineren. Soms is het moeilijk het bos nog door de bomen te zien. Vraag daarom advies aan je architect, EPB-verslaggever en vooral ook je aannemer of bouwcoördinator. Die kan je vanaf de start gericht adviseren over jouw specifieke woning en situatie.
Er zijn heel wat verschillende manieren om een nieuwbouw energiezuinig te verwarmen. De meest logische én duurzame optie is zo veel mogelijk inzetten op hernieuwbare energie. Dat is gunstig voor je E-peil, je energierekening én de natuur.
Wil je zelf ook je nieuwbouw energiezuinig verwarmen en daarbij besparen op je energiefactuur? Vraag advies aan een bouwpartner met oog voor duurzaamheid, zoals NB-Projects. We denken toekomstgericht, met respect voor het milieu en je budget.