Hoe kan ik mijn nieuwbouwwoning slim automatiseren?

22 december, 2023

Bouwplannen? Proficiat, een spannende nieuwe fase breekt aan! Een nieuwbouwwoning biedt niet alleen een leeg canvas om je persoonlijke stempel op te drukken, maar het is ook de perfecte gelegenheid om in een slim, geautomatiseerd paradijs te wonen! Lees hier hoe je je nieuwbouwwoning slim kan automatiseren en zo je veiligheid, comfort en de energiezuinigheid van je woning te verhogen.

 

Meer comfort met een woning die leeft

Het voornaamste doel van domotica is om je wooncomfort te verhogen. Denk je nu: domoti-watte? Domotica is niets meer dan je woning zo veel mogelijk automatiseren. Denk aan automatische verlichting of verwarming, maar ook geautomatiseerde zonnewering of een slim alarmssysteem. Door de technieken zoveel mogelijk te automatiseren, verhoogt je wooncomfort aanzienlijk.

Wil je liever nog een stapje verder gaan? Dan is er ook smarthome. Met smarthome verloopt het automatiseren zelf ook automatisch. Waarbij je met domotica nog zelf de handeling uitvoert of instelt via een app, zet smarthome bijvoorbeeld sensoren in om een automatische handeling te laten uitvoeren.

Als projectontwikkelaar werken we steeds samen met vertrouwde en betrouwbare aannemers. Wil je jouw nieuwbouwwoning slim automatiseren? Dan brengen we je in contact met de juiste mensen.

Hoe werkt dat concreet?

Omdat er verschillende soorten domotica zijn, moet je even nagaan wat het best bij je past. Wat wil je precies laten automatiseren en hoe? Zo kan je kiezen voor systemen met een centrale hub, van waaruit je alle elementen bestuurt. Heel wat domoticasystemen werken ook draadloos. Verkies je bekabeld? Daar hou je bij het opmaken van de bouwplannen meteen rekening mee. Zo kunnen de kabels vlot verwerkt worden of kunnen er wachtbuizen geplaatst worden in het geval je de mogelijkheid voor later wil voorzien.

Denk in deze fase meteen ook na over alle mogelijke toepassingen. Zonnewering, verlichting, muziek, slimme thermostaat, … Het zijn allemaal opties.

Bescherm je woning met slimme beveiligingssystemen

Een veilige thuis is goud waard. Om gemoedsrust te creëren, kan je investeren in slimme beveiligingssystemen. Denk aan slimme deursloten, bewakingscamera’s en bewegingssensoren. Die werken zo samen dat ze je woning optimaal beschermen. Zo kan je realtime notificaties krijgen op je smartphone en live de beelden bekijken, waar je ook bent.

Een slim beveiligingssysteem biedt extra bescherming tegen indringers, maar het verhoogt ook je wooncomfort doordat je bijvoorbeeld pakketbezorgingen kan volgen of onbekende bezoekers kan aanspreken via je smartphone.

Duurzamer, energiezuiniger leven met slimme technologie

Bij een nieuwbouwwoning kan je perfect vanaf het begin energie-efficiënt zijn. Gebruik bijvoorbeeld slimme thermostaten om je energieverbruik te optimaliseren. Je kan de thermostaat bijvoorbeeld programmeren om automatisch de temperatuur te verlagen wanneer je niet thuis bent. Denk ook aan automatische zonnewering, die voorkomt dat de hitte je woning opwarmt wanneer je niet thuis bent.

Waar moet je op letten bij het slim automatiseren van je nieuwbouw?

Het sleutelwoord bij het automatiseren van je nieuwbouwwoning is integratie. Kies voor apparaten en systemen die met elkaar kunnen communiceren. Dat voorkomt compatibiliteitsproblemen, maar het maakt ook een geavanceerde automatisering mogelijk. Denk aan het instellen van “scènes”, waarbij met één druk op de knop de verlichting gedimd wordt, de gordijnen sluiten en de beveiligingssystemen geactiveerd worden, allemaal tegelijkertijd.

Droomwoning bouwen?

Contacteer ons

Bouwen voor de toekomst met NB-Projects

Met aandacht voor domotica en slimme automatisering wordt je nieuwbouwwoning een intelligente, efficiënte thuis. Domotica overwegen kan je dagelijks leven vereenvoudigen en tegelijk de waarde van je woning verhogen.

Leven in de toekomst vandaag? NB-Projects weet precies hoe dat moet. Maak een afspraak om ons alles te vertellen over je bouwdromen en wij vertellen je graag hoe we ze realiteit maken.

sluit