5 nieuwe bouwtrends in 2022

23 februari, 2022

De manier waarop we een ideale woning voor ogen hebben, verandert regelmatig. Zo was er een periode waarin iedereen voor de geblokte, moderne nieuwbouwwoning koos. Vandaag de dag zien we een terugkeer naar onze roots. Er wordt vaker gekozen voor duurzame materialen in een retro jasje.
Wanneer je zelf kiest voor de realisatie van een nieuwbouwwoning heb je inspraak in ieder aspect van de woning. Jij hebt de touwtjes in handen en kiest zelf welke bouwtrends je in 2022 wil volgen!

Retro is back

Retro is weer helemaal terug!

Sommige nieuwbouwers kiezen voor retro inrichting in hun woning, maar ook het exterieur van de woning wordt in een 60’s of 70’s jasje gestoken.

Voor de vloer kiezen we in 2022 steeds vaker voor authentieke patronen met een tikkeltje nostalgie. Denk maar aan de keukenvloer bij je grootmoeder! We zien meer geometrische patronen en ook het visgraatmotief is weer helemaal terug. Daar mag je zeker rekening mee houden wanneer jij de vloer voor je nieuwbouwwoning kiest!

 

Gebruik van organische materialen

Het gebruik van organische en natuurlijke materialen behoort zeker tot de bouwtrends in 2022. We worden ons steeds meer bewust van de wereld rondom ons en het gebruik van duurzame materialen is een goede oplossing om een steentje bij te dragen aan de gezondheid van de aarde.

Er wordt veel gekozen voor producten met een lange levensduur die weinig chemische en industriële behandelingen hebben ondergaan.

Hout is dus ongetwijfeld één van de betere keuzes!

Die trend wordt bovendien ook door getrokken in de gebruikte vormen. Zo kiezen we steeds vaker voor een ronde vorm dan voor een hoekige vorm.

Scandinavische eenvoud

De laatste jaren hebben we collectief veel tijd thuis doorgebracht. Daar ontdekten we dat we graag willen ontsnappen aan de drukte van buitenaf en dat we best wel genieten van een simpel en open interieur. In Scandinavië zag men al eerder heil in een minimalistisch design dat eenvoudig in elkaar zit. Die eenvoud brengt rust in je woning. Ook Vlamingen kiezen in 2022 steeds vaker voor die rust binnenshuis.

Natuurlijke kleuren en aardetinten

Natuurlijke kleuren, zoals zacht bruin en olijfgroen, zien we momenteel al steeds vaker verschijnen. Vermoedelijk trekt deze trend zich nog enige tijd door, want steeds meer mensen kiezen ervoor om de natuur naar binnen te trekken.

Zo geniet je in je woonkamer van de heilzame en rustige kleuren die je in het bos of in de natuur ook terugvindt. Of je eerder voor een donkere en warme tint kiest of eerder voor een lichte, frisse kleur, dat bepaal je natuurlijk zelf!

Planten en bomen

Planten en bomen worden zowel binnen als buiten geplaatst. Zoals we eerder al zeiden, zoeken we steeds meer een natuurlijke omgeving op. Het is dus helemaal niet ongewoon in 2022 om een grote kamerplant of zelfs een kleine boom in je woonkamer te zetten.

Ook het decoreren van de ruimtes waar je vanuit de woonkamer op uitkijkt, is een slim idee. Zorg voor een terras met veel groen. Zo kijk je door het raam altijd op een groene en levendige tuin, vlak buiten je raam!

 

Afwerkingsmogelijkheden

Een zadeldak geeft je een brede waaier aan mogelijkheden op gebied van de afwerking. Je kiest niet alleen uit verschillende kleuren en types dakpannen. Er bestaan ook een heleboel keuzemogelijkheden voor de implementatie en afwerking van het dak zelf. Zo kan je het dak vlak boven de muren laten eindigen, maar je kunt ook kiezen voor een dak dat overheen de rand van de woning helt en zo een klein afdak rondom de woning vormt.

5 nieuwe woon- en bouwtrends in 2022

Ben je opzoek naar inspiratie of ben je benieuwd naar de bouwtrends voor 2022? Bij het bouwen van een nieuwbouwwoning doe je er goed aan om veel inspiratie op te doen. Zo kom je er achter welke stijlen en kleuren het meest bij jou passen.

Ongeacht de effectieve trends van het jaar, kies je best voor rust in huis. Je huis is uiteindelijk toch de plaats waar je naartoe gaat om tot rust te komen.

sluit