Vastgoedinvestering als alternatief voor spaarboekje

20 oktober, 2023

In een wereld van financiële onzekerheid en historisch lage rentetarieven op spaarrekeningen, zijn veel mensen op zoek naar alternatieve manieren om hun geld te laten groeien. Een van de meest aantrekkelijke opties is investeren in vastgoed. Vastgoedinvestering als alternatief voor je spaarboekje biedt heel wat (fiscale) voordelen én is geschikt voor beginners. We gaan dieper in op waarom vastgoedinvestering een slimme keuze is voor iedereen die zijn financiële toekomst niet alleen wil veiligstellen, maar ook een boost wil geven.

 

Wat houdt vastgoedinvestering in?

Investeren in vastgoed betekent dat je een onroerend goed, zoals een woning, appartement of bedrijfspand, koopt als investering. Je kan het bekijken als een minder risicovolle belegging. Het pand kan je verhuren of opnieuw verkopen. Zo verdien je  rendement op je investering.

Wat zijn de voordelen van vastgoedinvestering als alternatief voor een spaarboekje?

Het idee van beleggen of een grote investering doen kan best eng zijn als je er geen ervaring mee hebt. Kan je als beginner wel investeren in vastgoed? Gelukkig wel, want investeren in vastgoed blijkt een van de meest stabiele vormen van beleggen.

De bedoeling is dat vastgoedinvestering als alternatief voor een spaarboek je ook effectief meer oplevert dan die spaarboek. Dat betekent zo weinig mogelijk risico en een aantrekkelijk rendement. Succesvol investeren in vastgoed is haalbaar,  dankzij de vele voordelen.

1. Fiscale voordelen

Ga je een lening aan om een tweede woning te kopen, dan krijg je een fiscaal voordeel. De interesten die je op de lening betaalt, zijn bovendien fiscaal aftrekbaar. Heb je het pand langer dan vijf jaar in je bezit, dan word je niet belast op de meerwaarde bij verkoop.

Het belastingvoordeel bij vastgoedinvestering als alternatief voor het spaarboekje is meteen een van de meest interessante voordelen.

Let wel: verkoop je het pand binnen die vijf jaar, dan betaal je wel meerwaardebelasting. Die kan van 16,5% stijgen naar 33% als de verkoop als “speculatief” wordt beschouwd. Verkoop je je pand weer binnen de vijf jaar, vraag dan zeker advies aan een vastgoedmakelaar of projectontwikkelaar.

Droomwoning bouwen?

Contacteer ons

2. Dubbel rendement

Vastgoedinvestering is niet helemaal risicoloos, maar het is een stabieler alternatief dan beleggen in aandelen, fondsen of obligaties. Dat komt doordat het risico beperkt kan worden. De waarde van vastgoed en de potentiële rendementen stijgen doorgaans sneller dan de inflatie. Dat zorgt voor een meerwaarde bij verkoop.

Dankzij verhuurinkomsten krijg je een maandelijks passief inkomen. Dat kan je gebruiken voor de maandelijkse aflossingen van de hypotheeklening. Als je de vastgoedinvestering slim aanpakt, blijft vaak nog een deel over.

Vastgoed brengt dus op meerdere manieren geld op: directe inkomsten zoals verhuurinkomsten, het meerwaardepotentieel en via fiscale voordelen.

3. Geschikt voor beginners

Er zijn veel mogelijkheden om te investeren in vastgoed. Je denkt waarschijnlijk meteen aan een appartement of woning, maar er zijn nog opties, zoals studentenkoten, serviceflats, bouwgronden of zelfs parkeerplaatsen. Die opties maken vastgoedinvestering toegankelijk, ook voor kleinere budgetten. Ook kleinere investeringen kunnen een mooi rendement opleveren.

Investeren in nieuwbouwprojecten blijven een goed idee. Een afgewerkt, modern pand verlaagt nog meer het risico. Enerzijds is er zo minder kans dat je met onvoorziene kosten te maken krijgt, anderzijds vind je snel een verhuurder. Tegelijk is er een hoger meerwaardepotentieel.

Slim investeren met NB-Projects

Investeren in vastgoed als alternatief voor je spaarboekje is duidelijk een slimme zet. De vele mogelijkheden en talrijke voordelen zijn kraakhelder, maar het is logisch dat je nog vol vragen zit. Maak daarom een afspraak om te bespreken hoe investeren in vastgoed er voor jou uitziet. In tussentijd kan je alvast onze projecten bekijken.

sluit