Verlaagd BTW tarief van 6% bij nieuwbouwwoningen

14 maart, 2022

Investeren in een nieuwbouwwoning was nog nooit zo voordelig. De Belgische overheid, keurde een verlaagd btw tarief van 6% goed. Dit tarief is alleen maar geldig onder bepaalde omstandigheden, maar het zorgt er wel voor dat de keuze voor nieuwbouw vandaag de dag extra voordelig is.

Hoe werkt het verlaagd BTW tarief van 6% bij nieuwbouwwoningen juist en aan welke voorwaarden moet je voldoen om recht te hebben op dit voordelige tarief?

Verlaagd BTW tarief voor nieuwbouwwoningen

Voor nieuwbouwwoningen was het geldende BTW tarief 21%, zoals dat voor de aankoop van allerlei nieuwe zaken is. De Belgische overheid besloot om het realiseren van nieuwbouwwoningen aantrekkelijker en gunstiger te maken. Het tarief is weliswaar enkel geldig wanneer de nieuwbouwwoning aan bepaalde voorwaarden voldoet!

Deze verlaging van het BTW tarief houdt in dat je maar liefst 15% korting krijgt op het normaal geldende tarief.

Het spreekt voor zich dat de Belgische overheid mensen wil stimuleren om bestaande bouwgronden te gebruiken om er een moderne en hedendaagse woning op te zetten. Zo verdwijnen oude woningen stilaan uit het stads- en dorpsbeeld om plaats te maken voor energiezuinige, moderne woningen.

Wanneer kan je gebruik maken van het tarief van 6% BTW

De BTW verlaging is een tijdelijk voordeel. Het voordelige tarief is geldig vanaf 1 januari 2021 tot 31 december 2022. Het is dan ook belangrijk dat het factuur in deze periode wordt opgesteld om onder deze gunstige regeling te vallen!

Wanneer kan je gebruik maken van het verlaagde BTW tarief?

Het verlaagde BTW tarief is enkel geldig voor het slopen en heropbouwen van een bestaand gebouw. Zo moet je een gebouw met grond bezitten. Dat gebouw moet gesloopt worden om er een nieuwbouwwoning in de plaats te zetten.

De vorm van het oude gebouw is niet belangrijk. Het hoeft dus niet per se een woonst te zijn.

Het tarief is geldig in heel België, ongeacht de exacte locatie van je nieuwbouwwoning.

Het voordeel kan alleen gebruikt worden wanneer het perceel en de nieuwbouwwoning gedurende minstens 5 jaar de enige eigen woning van de eigenaar is. Je bent dan ook verplicht om je domicilie te vestigen in het nieuw gebouwde huis.

De bewoonbare oppervlakte mag niet groter zijn dan 200 vierkante meter.

Liever niet zelf slopen en heropbouwen

Een bestaand pand slopen om een nieuwe woning op hetzelfde perceel te bouwen, is niet meteen een klus die voor iedereen is weg gelegd. Gelukkig hoeft u dit dan ook helemaal niet zelf te doen.

Door samen te werken met een projectontwikkelaar, kan je makkelijk gebruik maken van het verlaagde tarief, zonder dat je zelf de handen uit de mouwen hoeft te steken.

NB-Projects is gespecialiseerd in het opkopen van bestaande gronden en panden om er een nieuwe, moderne en energiezuinige nieuwbouwwoning op te bouwen. Je kunt dus bij ons terecht voor de realisatie van een nieuwbouwwoning aan een gunstig BTW tarief zonder dat je zelf aan de slag moet.

Laat je adviseren door een expert

Zoals je kunt lezen, is het verlaagde tarief niet voor iedere nieuwbouwwoning van toepassing. Het is essentieel dat je een bestaand gebouw sloopt om er een nieuwbouwwoning in de plaats te zetten.

Ben je niet helemaal zeker of de woning die je op het oog hebt, in aanmerking komt voor het verlaagde BTW tarief? Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning met verlaagd BTW tarief van 6%?

Neem eerst even contact op met de experts van NB-Projects. We helpen je graag verder met professioneel advies. Onze adviseurs geven je meteen alle informatie die je nodig hebt om van start te gaan met het uittekenen van je nieuwbouwwoning.

sluit