EPC en EPB: regelgeving en eisen in 2025

21 maart, 2025

Als je bouwt, renoveert of vastgoed koopt of verkoopt, zijn EPC en EPB termen waar je niet omheen kunt. Maar wat houden ze precies in? Waarom zijn ze zo belangrijk in de bouwsector? In deze gids leggen we uit wat het Energieprestatiecertificaat (EPC) en Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB) betekenen, en hoe ze een directe impact hebben op je woning of bouwproject.

 

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) is een verplicht document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning of gebouw is. Het helpt potentiële kopers en huurders om een inschatting te maken van het energieverbruik en de bijbehorende kosten.

Een EPC-score wordt bepaald door verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingssysteem, ventilatie en hernieuwbare energiebronnen. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning. Sinds 2025 werden de eisen strenger, waardoor energieverslindende woningen moeilijker verkoopbaar worden.

Als projectontwikkelaar betekent dit dat het streven naar een gunstig EPC-cijfer niet alleen een wettelijke verplichting is, maar bij NB-Projects zien we dit ook als een kans om ons te onderscheiden op de vastgoedmarkt. Ontwerpen en bouwen met het oog op energie-efficiëntie wordt immers niet alleen steeds belangrijker, het wordt ook steeds meer gewaardeerd door de eindgebruiker.

De energiescore wordt op drie manieren weergegeven:

  • Numerieke score (0 – 700): Hoe hoger de score, hoe hoger het geschatte energieverbruik.
  • Kleurenbalk: Groen staat voor een energiezuinige woning, rood wijst op een hoge energieconsumptie.
  • Energielabel: Van A+ (zeer energiezuinig) tot F (zeer energieverslindend).

Wanneer heb je een EPC nodig?

Een EPC is verplicht in de volgende situaties:

  • Bij verkoop van een woning: Zonder EPC mag je een woning niet officieel verkopen.
  • Bij verhuur: Een verhuurder is verplicht om een geldig EPC voor te leggen.
  • Voor publieke gebouwen: Gebouwen toegankelijk voor het publiek moeten een EPC hebben.
  • Bij nieuwbouw: Hier is een speciaal ‘EPC Nieuwbouw’ nodig.

EPC voor nieuwbouw: wat is het verschil?

Bij een nieuwbouwwoning wordt de energieprestatie beoordeeld via de EPB-aangifte. Pas nadat de EPB-berekening is afgerond, wordt het EPC Nieuwbouw opgemaakt.

Wat moet je weten over EPC Nieuwbouw?

  • Het EPC Nieuwbouw is geldig tot 10 jaar na ingebruikname.
  • Na die periode is bij verkoop of verhuur een nieuw EPC nodig.
  • De energieprestatie wordt uitgedrukt in E-peil, dat aangeeft hoe energiezuinig de woning is.
  • Vanaf 2025 mag een nieuwbouwwoning een E-peil van maximaal E30 hebben en moet ze verplicht een bepaald aandeel hernieuwbare energie gebruiken.

Bij NB-Projects houden we hier van bij de start van het bouwproces rekening mee, zodat jouw woning meteen voldoet aan de nieuwste regelgeving en toekomstige energienormen.

EPB: meer dan energie-efficiëntie

EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) gaat verder dan enkel energiezuinigheid. Het omvat naast isolatie ook het binnenklimaat, zoals ventilatie en thermisch comfort. EPB is een regelgeving die bepaalt aan welke eisen een nieuwbouw of grondige renovatie moet voldoen.

Wat houdt EPB in?

Bij EPB-aangiftes worden verschillende elementen in rekening gebracht:

  • E-peil (energieprestatie: Hoe energiezuinig is de woning?
  • S-peil (schilpeil): Hoe goed is de buitenschil geïsoleerd?
  • Ventilatie en oververhitting: Zorgt het gebouw voor een gezond binnenklimaat?
  • Technische installaties: Hoe efficiënt zijn de verwarmings-, koelings- en ventilatiesystemen?
  • Hernieuwbare energie: Worden zonnepanelen, warmtepompen of andere duurzame technieken gebruikt?

De combinatie van al die elementen vormt het EPB, wat weergeeft of de woning aan de energieprestatienormen voldoet. De eisen zijn niet voor elk project gelijk. Aan welk EPB de nieuwbouw (of de renovatie) moet voldoen, hangt af van het jaar van de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning, maar ook van de aard van de werken en de bestemming van het gebouw.

Voor de berekening van het EPB wordt gekeken naar de muuropbouw, de resultaten van de blowerdoortest, de isolatie in muren en dak, de ramen, de zonwering en beschaduwing, de ventilatie en (alternatieve) energiesystemen.

Wanneer is EPB verplicht?

  • Bij nieuwbouw: Elke nieuwe woning moet voldoen aan de EPB-eisen.
  • Bij ingrijpende renovaties: Wanneer minstens 75% van de buitenschil vernieuwd wordt.
  • Bij herbouw na sloop: Ook volledig heropgebouwde woningen vallen onder de EPB-regelgeving.

De EPB-aangifte wordt ingediend door een EPB-verslaggever en bepaalt of de woning voldoet aan de energieprestatienormen. Hoe lager het E-peil en S-peil, hoe energiezuiniger en comfortabeler de woning.

Droomwoning bouwen?

Contacteer ons

Samenwerken voor succes

Om te voldoen aan de steeds strengere normen op het gebied van EPC en EPB is samenwerking essentieel. Als projectontwikkelaar is het van belang om nauw samen te werken met architecten, aannemers en andere partners in de bouwsector. Het doel is niet alleen om aan de wettelijke eisen te voldoen, maar projecten te realiseren die excelleren in duurzaamheid, comfort en efficiëntie.

Wat moet je zelf doen voor EPB en EPC?

Het grote voordeel aan bouwen met een bouwcoördinator of projectontwikkelaar zoals NB-Projects is dat wij voor je EPB-aangifte en EPC nieuwbouw zorgen. We verzamelen alle data die weergeeft hoe het zit met de energieprestatie van de woning. Denk aan technische fiches, facturen, lastenboeken, … Doordat wij instaan voor het papierwerk, betekent dat minder stress voor jou.

Bouwen voor de toekomst met NB-Projects

In een tijd waar duurzaamheid en comfort hoog in het vaandel worden gedragen, zijn EPC en EPB niet alleen wettelijke verplichtingen, maar ook richtlijnen die de weg wijzen naar een innovatieve en duurzame toekomst in de bouwsector. NB-Project heeft zo de kans om niet alleen te voldoen aan de eisen, maar om ook de norm te zetten voor de volgende generatie bouwprojecten. We kijken ernaar uit om samen te bouwen aan een toekomst waarin energie-efficiëntie en een comfortabel binnenklimaat hand in hand gaan.

Graag even je bouwplannen met ons bespreken? Maak een afspraak en we bekijken in detail hoe we je bouwdromen werkelijkheid kunnen maken. We raden je aan ook een kijkje te nemen in ons aanbod. Wie weet vind je er je droompand!

sluit