Plannen om te bouwen in 2025? Dan heb je je misschien al afgevraagd welke premies je kunt krijgen voor je nieuwbouwwoning. Het korte antwoord: de klassieke premies zijn vooral gericht op renovatie. Maar er zijn nog steeds voordelen waar je als (toekomstige) bouwer recht op kunt hebben.
In deze blog lees je wat er in 2025 nog mogelijk is qua subsidies en fiscale voordelen bij nieuwbouw, en waar je op moet letten.
In Vlaanderen zijn de meeste premies gericht op het verbeteren of verduurzamen van bestaande woningen. Denk aan de bekende Mijn VerbouwPremie — die is niet van toepassing bij nieuwbouw.
Maar bouw je een energiezuinige woning of herbouw je na afbraak? Dan kun je nog steeds interessante financiële voordelen genieten.
Bouw je een energiezuinige woning met een laag E-peil? Dan krijg je een korting of zelfs een volledige vrijstelling op de onroerende voorheffing:
Let op: dit voordeel hangt ook af van de datum van je omgevingsvergunning. Voor vergunningen aangevraagd vanaf 1 oktober 2025 wordt deze vermindering afgeschaft.
Lees ook: EPC en EPB: regelgeving en eisen in 2025.
Sloop je een oud gebouw en bouw je op dezelfde plaats een nieuwe woning, dan kom je in veel gevallen in aanmerking voor een btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Voorwaarden zijn o.a.:
In uitzonderlijke gevallen waarin je niet in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief, is er soms een alternatieve afbraak- en heropbouwpremie van €10.000, afhankelijk van de federale regelgeving.
Lees ook: Btw nieuwbouw 2025: verlaagd tarief van 6% voor sloop en heropbouw.
Sommige gemeenten geven extra steun voor ecologische ingrepen zoals:
Check wat er mogelijk is in jouw gemeente via www.premiezoeker.be.
Heel wat voordelen zijn afhankelijk van wanneer je de omgevingsvergunning hebt aangevraagd. Enkele voorbeelden:
Controleer dus altijd goed de datum van je bouwaanvraag én van eventuele facturen.
Niet voor klassieke renovatiepremies. Maar wel via fiscale voordelen (zoals lagere onroerende voorheffing) en soms gemeentelijke of energiepremies.
Het E-peil is de maatstaf voor de energieprestatie van een nieuwbouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger je woning. Sinds 2021 moet elke nieuwbouwwoning minstens een E-peil ≤ 30 halen (BEN-norm).
Je moet o.a. bouwen voor eigen gebruik als hoofdverblijfplaats, en het project moet voldoen aan bepaalde fiscale en stedenbouwkundige regels.
De mogelijkheden voor financiële steun bij nieuwbouw zijn in 2025 beperkt, maar zeker niet onbestaande. Bouw je slim en energiezuinig, dan kan je nog steeds mooie voordelen halen.
Wil je weten welke premies jij nog kunt benutten? Of heb je plannen om binnenkort met een nieuwbouwproject te starten?
Neem contact op met NB Projects voor advies op maat, ondersteuning bij je bouwaanvraag en begeleiding van A tot Z.