7 essentiële zaken die je moet regelen bij een verhuizing

29 juli, 2023

Verhuizen is een van die dingen die tegelijk heel opwindend én heel overweldigend zijn. Wanneer je verhuist naar een nieuwe woning, valt er heel wat te regelen. Het liefst wil je dat zo’n verhuizing zo vlot mogelijk gaat, zonder al te veel stress. Maar wat moet je precies regelen bij een verhuizing?

De overgang van oud naar nieuw adres verloopt zo vlot mogelijk wanneer je rekening houdt met onderstaande tips.

1. Verhuisdatum

Een verhuisdatum vastleggen is de eerste stap naar een vlotte verhuis. In het begin kan je je richten op een bepaalde periode of maand, maar beter leg je zo snel mogelijk een concrete verhuisdatum vast. Met die datum als basis maak je een verhuisplan op. Daarin vermeld je alle belangrijke data, zoals wanneer je de sleutels van je nieuwe woning krijgt en het in- en uitschakelen van nutsvoorzieningen. Schrijf ook alle zaken op die je nog moet regelen tegen de verhuisdatum, zoals bijvoorbeeld een huisvuilcontainer aanvragen in het geval van een nieuwbouwwoning.

2. De verhuizing regelen

Wil je zelf verhuizen, met hulp van familie en vrienden, of schakel je een verhuisfirma in? Wat je ook kiest, je regelt het best al zo snel mogelijk. Breng vrienden en familie al op de hoogte, leg de verhuisfirma vast of huur alvast een verhuiswagen. Zo vermijd je de stress om op het laatste moment nog voldoende hulp te vinden.

Indien nodig, reserveer parkeerplaatsen bij de gemeente aan je nieuwe en/of oude woning, zodat er zeker plaats is om vlot dozen in en uit te laden!

3. Nutsvoorzieningen regelen

Droom je er al van om te relaxen in je nieuwbouwwoning? Niets zo vervelend om na het uitpakken van verhuisdozen in de zetel te ploffen en te ontdekken dat je internet nog niet is aangesloten. Regel al je nieuwe nutsvoorzieningen daarom al zo veel mogelijk op voorhand. Denk aan elektriciteit, gas, water en internet. Vergeet niet de nutsvoorzieningen op je huidige adres af te sluiten!

Denk er ook aan je verzekeringen tijdig te wijzigen of een nieuwe verzekering aan te gaan bij een nieuwe woning.

4. Adreswijzigingen

Een vervelend en dus vaak uitgesteld taakje, maar wel een essentiële stap. Stuur verhuisberichten naar alle belangrijke instanties en personen en wijzig je adres op je meest gebruikte accounts. Denk hierbij vooral aan je bank, verzekeringsmaatschappij, werkgever, familie en vrienden. Ook diensten zoals schoonmaakhulp moet je overzetten naar je nieuwe adres.

Ga na in de laatste maanden voor je verhuizing na welke post je krijgt en noteer waar je nog een adreswijziging moet doorgeven. Bij Bpost kan je je post tijdelijk laten doorsturen. Vergeet ook niet je adreswijziging te melden bij de gemeente!

5. Verhuisdozen verzamelen

Zodra je je verhuisdatum weet, kan je aan vrienden en familie vragen om stevige kartonnen dozen voor je opzij te houden. Zo’n twee maanden voor je verhuizing, kan je die stilaan vullen. Kleren, boeken, spullen die je niet meteen nodig hebt, … kan je al inpakken. Label je dozen duidelijk, bijvoorbeeld “boeken – thuiskantoor” of “handdoeken – badkamer”. Zo weet de verhuishulp meteen waar de doos neer te zetten. Gaat het om kostbare spullen zoals juwelen of elektronica? Om diefstal te vermijden, schrijf je dat beter niet op de doos. Is de inhoud breekbaar of fragiel? Vergeet het niet op de doos te schrijven!

Ook grote meubels kan je al verzamelen en klaarmaken voor verhuis. Door tijdig te demonteren en/of in te pakken met beschermfolie bespaar je heel wat tijd op de verhuisdag.

Extra tip: zo’n twee maanden voor de verhuisdatum is ook een goed moment om je familie en vrienden nog even te herinneren aan de verhuisdag.

6.  Administratie

Belangrijke documenten zoals identiteitsbewijzen, contracten, verzekeringspolissen en medische dossiers pak je niet in. Hou ze op een veilige en toegankelijke plaats tijdens de verhuis.

7. Verhuisdag!

Als je alle voorgaande tips volgt, verloopt de verhuisdag als een fluitje van een cent. Enkele dagen voor je verhuist, ga je na of de eventuele parkeerborden goed geplaatst zijn.

Ook dit moet je nog regelen net voor je verhuisdag:

  • breng vrienden en familie op de hoogte van het uur en adres waarop je hen verwacht
  • pak een tas in met alle zaken die je meteen nodig hebt voor de eerste nacht(en), zoals toiletgerief, lakens, een zaklamp, medicijnen, enkele schoonmaakproducten, toiletpapier, …
  • voorzie voldoende eten en drinken voor de helpers (en een koelbox)

Geniet van een vlotte verhuis en je nieuwe, warme thuis!

Bouwen doe je niet alleen!

Net zoals verhuizen. Aarzel dus niet om hulp te vragen. NB-Projects kan je niet helpen met je verhuizing te regelen, maar wel het bouwen van je droomwoning. Heb je dé woning gespot in ons aanbod of wil je ontdekken wat we voor jou kunnen betekenen? Maak vrijblijvend een afspraak voor een gezellige babbel over je bouwdroom.

sluit