5 redenen waarom bouwen een goed idee blijft

4 april, 2023

Als je klaar bent voor de volgende stap in je leven, overweeg je begrijpelijk alle opties. Gaat het om je woning, dan twijfel je tussen een huis kopen, renoveren of toch bouwen. Is bouwen zelfs nog wel een optie? We kunnen duidelijk zijn: bouwen blijft een aanrader. We geven je vijf redenen waarom bouwen een goed idee blijft.

1. Nu is het ideale moment om een bouwgrond te kopen

Bouwgrond wordt schaarser, dat klopt. Dat maakt vandaag het uitgelezen moment om te investeren in een bouwgrond.Voor jezelf of als investering voor later.

Tegelijkertijd is bouwgrond minder schaars dan men denkt. In sommige regio’s wordt het vinden van de perfecte bouwgrond moeilijker. Vooral in West-Vlaanderen is er meer schaarste. Vind je het moeilijk een bouwgrond op de kop te tikken? Dan is sleutel-op-de-deur een goede optie.

2. Vast kostenplaatje

Als je een sleutel-op-de-deurwoning bouwt, dan weet je vanaf het begin hoeveel je woning zal kosten. Dat is een enorm voordeel. Bij elke kleine of grote renovatie is de kans groter dat er onvoorziene kosten opduiken, zoals asbest of vochtproblemen. Een renovatie is moeilijker te plannen en dus te budgetteren. Renoveren kan initieel goedkoper lijken, maar het kan wel duurder uitvallen dan gepland.

Doordat je bij een nieuwbouw werkt met gloednieuwe installaties, materialen en toestellen, bespaar je de eerste (tientallen) jaren aan onderhoudskosten.

3. Energiezuinige woning, vandaag en in de toekomst

Zowel (energetische) renovaties als nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan een aantal strenge regels en voorschriften. Doordat je vanaf nul begint en je meer keuze hebt in installaties en materialen, zijn die energie-eisen zijn veel makkelijker te behalen bij een nieuwbouw.

Dat maakt dat een nieuwbouw niet alleen energiezuiniger, maar ook makkelijker energieneutraal kan zijn. Omdat een nieuwbouwwoning langer zijn waarde behoudt, is dat ook een investering voor je toekomst.

Bovendien geldt vanaf 2023 de renovatieverplichting: als je vandaag een woning met  energielabel E of F aankoopt, moet je binnen de vijf jaar een verplichte energetische renovatie doorvoeren (tot minstens label D). Dat wordt de komende elke vijf jaar aangescherpt, tot label A in 2040.

 

4. 100% op jouw maat

Bij een renovatie zit je nu eenmaal met de bestaande structuren. Je kan veel, maar niet alles. Toch niet voor een realistisch budget. Een van de beste redenen waarom bouwen een goed idee blijft, is deze: je kan je droomwoning realiseren. In een nieuwbouwwoning kan je helemaal je eigen ding doen, ook bij sleutel-op-de-deur.

Je hebt vrije keuze in indeling, materialen, afwerking, stijl, … Je bouwt een woning 100% op jouw maat.

5. Betere wettelijke bescherming

Als je een nieuwbouw zet via een sleutel-op-de-deurformule, wordt de wet Peeters-borsu van toepassing. Die geeft je een betere wettelijke bescherming.

De wet houdt in dat, na de oplevering, de aannemer nog tien jaar aansprakelijk blijft voor gebreken die de stevigheid van het gebouw in gevaar brengen. Een extra ruggensteun die je bij renovatie niet hebt.

Aangenaam bouwen met de juiste partner

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen aan nieuwbouw. Zo zijn er meer beperkingen qua locatie. Ook de bouwgronden zijn vandaag vaak kleiner dan waarop woningen vroeger werden gebouwd.

Toch blijft bouwen een aanrader. Wil je een nieuwbouw zetten, dan is sleutel-op-de-deur de beste manier. Het is goedkoper en rechtlijniger. Het heeft alleen maar voordelen:

  • vlotter behalen van deadlines
  • je maakt je de woning makkelijk op maat
  • je kan steeds vertrouwen op de knowhow en ervaring van je bouwpartner
  • er is altijd iemand aan wie je vragen kan stellen

Twijfel je of bouwen een goed idee blijft? Dan nodigen we je graag uit voor een vrijblijvend gesprek. We horen graag alles over je bouwplannen en vertellen je even graag wat we voor jou kunnen betekenen.

 

sluit